RegistracePřihlášení Napište nám



Černobílé Česko
Pokud svět koronaproblém nevyřeší a neporadí jak na to, s českou povahou to sami nedokážeme.

Napsal RomanČek 05.12.2021
shlédnuto 5703x rubrika Píše vám Venda...

Obtížně se to čte ? Zkuste text ZVĚTŠIT nebo zmenšit
A nebo si vše prohlédněte černé na bílém
Celý článek si také můžete přehledně vytisknout



Je mi z toho všeho moc velké smutno. Člověk už skoro padesát let čeká, že se lidi začnou nějakou "společenskou evolucí" byť třeba pomalu, ale měřitelně měnit - a ono je to naopak čím dál horší. Nikdy jsem si nemyslel, že začnu ztrácet solidaritu se svojí rodnou zemí, ale bohužel k tomu čím dál více inklinuju. Zejména, když se neudržím a začnu nahlížet (nebo nedej bože dokonce přispívat) do nějaké internetové diskuse. Už jsem kdysi napsal, že češi jsou podle mě nejzakomplexovanější národ na světě - a i když jsem za to pokaždé sklidil jenom nadávky a hezkou řádku pěkně "plnotučných" označení, prostě si za tím musím stát.

Problém našeho národa je, že byl a je vychováván v černobílém stylu. Buď jsi Sparťan, nebo Slávista. Losna, nebo Mažnák. Zeman, nebo Drahoš. Babiš, nebo Fiala, antivaxer, nebo ovce. A ten kdo není to co ty - tedy je ten druhý, tak je debil, idiot, blbeček a zaslepenec. Nic mezi tím se nepřipouští a hlavně neodpouští. Nejsi s námi bezvýhradně ? Tak jsi proti nám - i když nesouhlasíš ani s tou druhou skupinou. No a ty dva tábory jsou nějakým zvláštním řízením přírody vždycky skoro půl na půl. Je tedy docela logické, že nikdy žádná skupina nevyhraje na plné čáře tak, aby tu druhou - řekněme sportovní hantýrkou - deklasovala a zároveň nikdy nemůže dojít ani k žádnému koncensu, protože remíza se prostě nepřipouští. Byli jsme v tom takto vychováni a vychováváme tak bohužel i svoje děti a dokonce jsme schopni ty vlastní děti vydědit, pokud by se snad názorově přiklonily k opačnému táboru.

Boj s koronavirem je něco docela nového. Ne snad z medicinského hlediska - středověké kapitoly z dějepisu jsou prošpikovány morem a cholerou, epidemie španělské chřipky měla před sto lety prý více obětí, než celá krutá první světová válka. Nové je to v tom, že jsme začali žít v bláhovém opojení z technologického pokroku s pocitem že moderní věda a technika si dokáže - snad kromě nesmrtelnosti (zatím) - poradit se vším. A toto vědomí v kombinaci s totálním zmenšením rozměrů zeměkoule, tedy globalismem, moderní dopravou a absencí hranic - zapůsobilo asi tak, jako když Hitler kdysi napadl Rusko. Jako když kuna vpadne mezi pokojně hřadující slepice, propadl svět najednou panice a děsu nad tím, že se objevil nečekaný nepřítel, na kterého nebyl nikdo připraven a který naši udatnou obranu zkosil během prvního dne ofenzívy.

V takových situacích existuje jenom jediná možnost záchrany. Rychlé vzpamatování se, rychlá a efektivní koncentrace sil a hlavně naprosto jednotné a rozkazy bezvýhradně poslouchající vojsko. Klidně můžeme zůstat u toho Hitlera. Už nějakých osmdesát let nás historikové, romanopisci a učitelé přesvědčují o tom, že nás všichni zradili, jinak že bychom se bývali bránili. Jenomže stačí se podívat do dobového tisku a uvidíme, že to tak jednoduché nebylo. Jednota lidu a jeho odhodlání k obraně republiky byla deklarovaná, ale ve skutečnosti ne tak jednotná. Částečně samozřejmě kvůli národnostním poměrům, částečně opět jako vždy díky politikařenáí nejrůznějších obskurních spolků - ale i zavedených politických stran. Neustálá jednání, audience, komise, zákulisní machinace ve výsledku to lidové nadšení skoro uhasily a neschopnost domluvit se svorně na nějaké zásadní a jednotné akci měly za následek to, že jsme mnichovský diktát potupně přijali a bezvýhradně ho naplnili. Srovnejme to například s Anglií, která poté, co Hitler projel Evropou jako kuželníková koule "do plných", zůstala jeho prakticky posledním lokálním protivníkem a velmi reálně jí hrozila přímá německá invaze (dopodrobna naplánovaná operace Seelöwe). Nový premiér Churchill, který byl jinak něco mezi Kalouskem, Zemanem a Babišem, známý intrikán a politik nevalné pověsti si stoupl na stupínek a pronesl zásadní projev o tom, že své zemi nemůže slíbit nic jiného než krev, pot, slzy...a vítězství. Celá země se bez řečí a bez politického lavírování semkla dohromady, zatnula zuby a v rámci letecké bitvy o Británii dala milému Ádovi na prdel tak, že ho chutě na případnou invazi rychle přešly.

Nyní jsme ve stejné situaci. Virus je tady a sám od sebe neodejde. Nikdy jsme s ním nebojovali a tak nevíme, jestli strategie kterou máme k něčemu bude. Zbraně jsou omezené a i když zdá se zdárně fungují, nikdo neví jestli protistrana nevyvine nějaké ještě lepší wunderwaffen a nenapadne nás znovu s ještě větší silou a efektivitou. Máme teď v podstatě jenom vakcíny. Evidentně účinné a vzhledem k stamilionovému nasazení bez AKTUÁLNÍCH vedeljších účinků. Jistě, nemůžeme zaručit že se za deset let náhle třeba neobjeví u očkovaných nějaké zdravotní potíže - to riziko je sice mizivé, ale existuje. Bohužel opravdu nic lepšího teď nemáme. Některé konspirační teorie a některá zdůvodnění odmítání očkování jsou do nebe volající - ale mnohá další se určitě pochopit dají - koneckonců tělo a život máme každý bohužel jenom jedno a tak je logické (a vlastně i správné), že se o oboje bojíme. Ale jsou věci, kde jednotu a odhodlání s virem opravdu zatočit, prokázat můžeme. Máme nějakou vládu, kterou jsme si demokraticky zvolili. Nemusíme ji mít vůbec rádi (je jedno, jestli tu odcházející, nebo tu přicházející) a o jejích nařízeních můžeme mít pochybnosti. Můžeme diskutovat o tom, jestli třeba návštěva vánočních trhů se skleničkou přeslazeného svařáku představuje větší riziko nákazy, než návštěva Kauflandu. Můžeme být naštvaní, že bez certifikátu (jehož platnost se stále mění a upravuje) se legálně nedostaneme ani na oběd. Můžeme nadávat, že se nám s rouškou mlží v obchodě brejle. Ale přes to všechno bychom všechna oficiální vládní nařízení měli RESPEKTOVAT a dodržovat.

Protože jinak nám kvůli nekonečným hádkám, diskusím a švejkování nezbude čas ani energie na boj s nepřítelem. Budeme se v tom nekonečném utahování a povolování všeho možného plácat klidně dalších deset let a budeme se zase hádat, nadávat si, obviňovat dílem vládu, dílem opozici. Zkusme konečně alespoň jednou v životě přestat koukat na barvy dresu, zkusme přestat vidět na svých názorových odpůrcích jenom chyby a chytněme provaz za jeden konec. Když to ten správný nebude, začneme tahat za ten druhý. Hlavně ale vždycky všichni jenom za jeden.



Tento článek je původním autorským dílem. Jakékoliv jeho další šíření, kopírování a další využívání elektronickou, či jinou cestou jako celku, jakožto i jeho jednotlivých částí, či souvisejících multimediálních souborů je možné pouze se svolením autora a řídí se platnou legislativou.
-=© KUTILOVO SRS 3.01=-

Diskuse k článku
Zde můžete napsat jakýkoliv dotaz či připomínku - obratem bude zveřejněna.
Můžete také jednoduše poslat odkaz na tento článek svým přátelům !
(Tento článek je kupodivu zatím bez komentářů - buďte první !)

Text komentáře :
Vaše přezdívka :
Kontrola, jestli jste člověk nebo robot :
Svítí to na křižovatce - zeleně, oranžově a červeně. Co je to ?
Odpověď :