RegistracePřihlášení Napište nám



Topení v autě, přívěsu a ve stanu...
Teplo je zásadní věc pro opravdu spokojenou dovolenou. Ale kde ho vzít ?

Napsal RadioMan 19.01.2021
shlédnuto 14990x rubrika Svět chudého kempaře

Obtížně se to čte ? Zkuste text ZVĚTŠIT nebo zmenšit
A nebo si vše prohlédněte černé na bílém
Celý článek si také můžete přehledně vytisknout




PŘEHLED KAPITOL

1Vytápění auta elektrikou ?
2Plynová a katalytická topení
3Nezávislá topení na benzín a naftu



Česká republika a její nejbližší sousedé se údajně nachází v tzv. mírném podnebním pásmu. Vykládejte to ale promodralé a prokřehlé manželce, choulící se už při patnácti stupních nad nulou zimomřivě v tlusté mikině a tlustém spacáku, zatímco vy si venku u ohně dáváte už tři hodiny dobrou noc s ostatními tatínky a lahvinkou rumu. Teplo je prostě zásadní předpoklad pro klidnou a spokojenou dovolenou. Přes den a v létě to jde, ale pokud se rozhodnete jet tábořit někdy na konci prázdnin, umí být noci (hlavně u vody) už docela chladné a nepříjemně zalézající i do lepších spacáků...

Takže jak se to dá řešit ? Kromě čistě biologických řešení - zmíněný rum, nebo živočišné teplo ve formě dvojspacáku - jich existuje samozřejmě několik. Prvním je elektřina. Hned na začátku si jasně a nemilosrdně řekněme, že z dvanácti voltů si opravdu teplo nepořídíte - ať už vás reklamy budou přesvědčovat o opaku. Zákon zachování energie prostě funguje a pokud byste měli vyrobit tepla alespoň tolik jako malý olejový radiátor, budete potřebovat řekněme minimálně 600W příkonu. Pokud byste takovouto hodnotu chtěli po 12V akumulátoru, bude muset dodávat 50 ampér. To znamená, že běžnou autobaterii s kapacitou 55 Ah byste tím topením vydojili zcela do mrtě za jednu hodinu. A to vůbec nemluvíme o tom, že v reálu by to vlivem ztrát bylo ještě mnohem méně a že na takovýto trvalý odběr nejsou autobaterie stavěné a její životnost by se smrskla maximálně tak na jednu sezónu. Nehledě na to, že byste museli mít baterie dvě, abyste vůbec pak mohli nastartovat. Prostě žádné elektrické topení na 12V opravdu nefunguje a může být dobré leda tak k nouzovému rozmrazení skla. Snad jedinou výjimkou jsou autopotahy - a nebo deky na 12V. Ty mají občas celkem snesitelný odběr a pokud jsou v přímém kontaktu s tělem, dokáží opravdu příjemně zahřát. Chce to ale stejně mít velkou autobaterii a smířit se s tím, že záda sice budou v teple, ale s prominutím od huby vám půjde studená pára. Teplota v autě se totiž samozřejmě takovou dekou nijak nezvýší.

Malé foukátko za pár stovek. Pán z Číny tvrdí, že to má 500W...Zásuvka zapalovače ale dá max. nějakých 150W. Žeby kouzlo ? :-)
To vypadá efektně, ne ? Jenže ve skutečnosti výkon mnohem menší - a s vypnutým motorem bez šance na delší provoz.
Vyhřívaná deka. Auto nijak nevytopí, ale tělo překvapivě docela zahřeje.



Jestliže kempujete v kempu, obvykle se dá zaplatit přípojka. Pak je situace hnedka jiná, protože 230V ze sítě vám v pohodě ukrmí takový radiátor, že budete v dodávce či přívěsu moci odchovávat hady. Problém je jedině v ceně - která se liší kemp od kempu a někde to může být klidně přes stovku za den. Předpokládejme ale, že vás to nebolí a že si elektriku tedy zaplatíte. Pak je možné s ní váš dočasný příbytek vytápět - ale je potřeba zvolit správný a hlavně bezpečný spotřebič. Rozhodně hned zavrhněte všechny teplovzdušné ventilátory a přímotopy (konvektory) - mohou být totiž velmi nebezpečné. Jsou vždy otevřené a ve stísněných prostorách auta se nedá vyloučit, že do nich třeba zvídavé dítko strčí šroubovák, nebo naleje kofolu. Mnohem větší nebezpečí je ale v možnosti vzniku požáru. Uvnitř je rozžhavená spirála, přes kterou žene ventilátor studený vzduch, jenž se tím ohřívá. U levných teplovzdušných ventilátorů často dojde k poruše ventilátoru a i když by pro tento případ měly mít jištění tepelnou pojistkou, stoprocentně se na to spolehnout nedá. Pak se obvykle začne roztékat plastový kryt topidla a požár je na světě. Ten ale může vzniknout i u dobře fungujícího ventilátoru. Stačí když na něj nepozorností něco položíte - třeba kus oblečení a může relativně snadno dojít ke vznícení.

Pokud tedy chcete mít uvnitř elektrické topidlo, zvolme určitě nějaké s nepřímým ohřevem - ideální je olejový radiátor. Tam je topným médiem olej (nebo jiná kapalina), který se ohřívá zapouzdřenou spirálou. Ta je zvenčí nepřístupná a pokud se rozbije, radiátor prostě přestane hřát a to je vše. Sice ani na olejový radiátor byste v žádném případě neměli nic pokládat a nechávat to bez dozoru - ale nebezpečí vzniku požáru je u něho přece jenom mnohem menší, než u přímotopů. Další jejich výhodou je, že na rozdíl od teplovzdušných topítek nevíří vzduch a jsou tak mnohem šetrnější k alergikům. Olejové radiátory se dělají v mnoha velikostech, některé i velmi malé a pokud je dokážete do vašeho obytňáčku vhodně zakomponovat, máte o teplo postaráno. Jste ale pořád vázaní na tu šňůru vedoucí někam do zásuvky. Při kempování na divoko to pro vás řešení není.

Teplovzdušný ventilátor za pár korun. Do auta rozhodně nepatří !!!
Konvektor, anóbrž přímotop. Nehlučný, výkonný, ale do auta nepatřící.
Typický olejový radiátor "mini" velikosti s příkonem cca 500W



následující kapitola - Plynová a katalytická topení



Tento článek je původním autorským dílem. Jakékoliv jeho další šíření, kopírování a další využívání elektronickou, či jinou cestou jako celku, jakožto i jeho jednotlivých částí, či souvisejících multimediálních souborů je možné pouze se svolením autora a řídí se platnou legislativou.
-=© KUTILOVO SRS 3.01=-

Diskuse k článku
Zde můžete napsat jakýkoliv dotaz či připomínku - obratem bude zveřejněna.
Můžete také jednoduše poslat odkaz na tento článek svým přátelům !
(Tento článek je kupodivu zatím bez komentářů - buďte první !)

Text komentáře :
Vaše přezdívka :
Kontrola, jestli jste člověk nebo robot :
Když je to malé a placaté, je to dopis, když velké a hranaté, je to :
Odpověď :