RegistracePřihlášení Napište nám



Topení v autě, přívěsu a ve stanu...
Teplo je zásadní věc pro opravdu spokojenou dovolenou. Ale kde ho vzít ?

Napsal RadioMan 19.01.2021
shlédnuto 15500x rubrika Svět chudého kempaře

Obtížně se to čte ? Zkuste text ZVĚTŠIT nebo zmenšit
A nebo si vše prohlédněte černé na bílém
Celý článek si také můžete přehledně vytisknout




PŘEHLED KAPITOL

1Vytápění auta elektrikou ?
2Plynová a katalytická topení
3Nezávislá topení na benzín a naftu



No a už nám prakticky zbývá k topení jedině benzín, nebo nafta. Tzv. nezávislá topení sice nejsou nic nového a třeba i pro zmíněný lidový Trabant se malé benzínové topení vyrábělo, měly ho také české osobní Tatry 603 a 613 - ale jinak moc rozšířená (mimo kamiony) nebyla a pro dodatečnou montáž šlo o poměrně drahou záležitost. Značky jako Eberspacher, Webasto, nebo Truma jsou u nás sice dobře známé, ale pro většinu motoristů z lidu šlo o zařízení z říše snů. Teprve až se toho chytil Číňan a bezostyšně zkopíroval to nejlepší ze všech výše uvedených, použil polovinu materiálu a výsledek začal chrlit na trh v milionových sériích. Pár let to trvalo, než se zmíněné kouzlo dostalo až k nám, ale v roce 2020 se s nimi doslova roztrhl pytel. Na internetových bazarech, aukcích - ale i v seriozních e-shopech dneska můžete koupit kompletní instalační sadu naftového nezávislého horkovzdušného topení - už od nějakých tří tisíc. Zdánlivě existuje mnoho typů, lišících se především barvou a pak samozřejmě i mírou "pohádkářské invence" jednotlivých prodejců, kteří se předhánějí hlavně v co největších papírových výkonech a co nejnižší spotřebě. V zásadě ale existují jen dva typy - s menší a větší spalovací komorou, které se patrně vyrábějí v jedné velké továrně a několik malých továren k nim pak dodává elektroniku a různobarevné kryty. Menší typ má výkon zhruba 2 kW a větší 3 kW (prodejci vám ale klidně budou tvrdit, že jejich topení má pět kilowattů, jednou jsem viděl dokonce i údajně desetikilowattové ). Je tedy prakticky jedno kde si takové topení koupíte a můžete se klidně řídit jenom cenou - i když bych silně doporučoval ho koupit někde, kde vám dají dvouletou záruku, protože se nejedná o úplně bezporuchovou věc.

Podrobný popis funkce topení by byl námět na samostatný článek (bude-li zájem, napíšeme ho), ale v zásadě je to velmi jednoduché. Uvnitř je spalovací komora, do které zasahuje žhavící svíčka. Důležitou součástí je pulsační čerpadlo, které postupně do spalovací komory vstřikuje malé množství nafty, která se v horkém prostoru komory vznítí. Do komory se přivádí vzduch nutný ke spalování a výfukem se odvádí spaliny. Vnější povrch komory, který se po krátké době "roztopí" pak ohřívá vzduch, který přes něj žene ventilátor - no a výstup tohoto vzduchu pak ústí do kabiny, nebo obytného prostoru. Samotné topení může být umístěné klidně mimo vůz (třeba pod podlahou), ale může být i uvnitř - ven musí vést pouze výfukové a nasávací potrubí. O správný provoz se stará elektronika, která řídí velikost a frekvenci dávky paliva a také hlídá, aby se systém nepřehřál (například při poruše ventilátoru).

Sada nezávislého naftového topení z Číny
Princip funkce nezávislého naftového topení



K topení bývá vždy dodáván ovládací panel s displejem, na němž se dá nastavit teplota, při níž má topení zapnout. Často je dodáváno i malé dálkové ovládání. Obvykle se dají také nastavit některé další parametry (například otáčky ventilátoru, což má vliv na hlučnost, nebo korigovat dávkování paliva - což má zase samozřejmě vliv na spotřebu). Co se týče spotřeby, může počítat zhruba s čtvrt až půl litrem nafty na hodinu. Topení sice může být u naftového auta napojeno na palivovou nádrž, ale většinou je s ním dodávaná malá plastová (5-10l) samostatná nádržka. Montáž není nijak moc složitá, ale pro úplné začátečníky, nebo někoho kdo nemá trochu víc vybavenější dílnu to není. Musí se totiž například vrtat do podlahy, kvůli zmíněnému výfukovému a sacímu potrubí. Musí se vyřešit spolehlivé upevnění všech komponentů a nádržky. To je samozřejmě v každém autě, nebo přívěsu jiné a proto neexistuje nějaký univerzální montážní návod.

Pokud máte velký osobák, střední dodávku, nebo přívěs, v pohodě vám bude stačit i to menší, 2kW topení. Po nějakých pěti minutách od zapnutí už z něho jde velmi horký vzduch a za dalších deset minut si začnete sundávat oblečení. Za půl hodiny už budete v trenýrkách. V zimě samozřejmě ohřátí interiéru trvá déle, ale i tak je spolehlivé. S tímto ještě souvisí i volba, jestli ohřívaný vzduch budeme nasávat zvenčí a nebo jestli ho necháme cirkulovat uvnitř. Rozdíl je poměrně velký. Když totiž topení startuje, napřed se zapne větrák, potom se žhaví spalovací komora a teprve po jedné až dvou minutách začne pracovat čerpadlo. Další minuty trvá, než se komora ohřeje na provozní teplotu. Po celou tuto dobu už ale větrák "fouká". Když nasáváme topný vzduch zvenku, jde nám dovnitř studený, což je těch pět minut v zimě docela nepříjemné. Lepší je tedy nasávat ho zevnitř - ale pak zase bývá problém s vlhkostí a "pocením" skel.

Kompletní topení s nádržkou v jedné skříni - zdánlivě výhodné, ale ve skutečnosti ne moc praktické
Typický ovládací panel nezávislého topení, s vlastním topením je propojený kablíkem.


Zmíněná "čínská" topení (a fakt si nenechte od prodejce namluvit, že to jeho se vyrábí v Evropě) mají také jeden nedostatek, o němž kupující obvykle dopředu neví. Jde o to, že topení se sice při poklesu teploty zapne samo, ale až dosáhnete v autě nastavenou teplotu, tak už se samo nevypne. Pouze se ztlumí - zpomalí se ventilátor a sníží dávkování čerpadla, na jakousi "udržovací" úroveň. V zimě je to šikovné, ale když není venku pod nulou, tak obvykle i na tento "volnoběh" topení topí tak, že teplota uvnitř dál pomalu roste. Takže to není úplně bezúdržbový provoz v tom smyslu, že byste ho večer zapnuli a ono si celou noc topilo samo - ale musíte ho prostě třeba za půl hoďky vypnout a až vás pak vzbudí zima, tak zase zapnout. Plně automatický provoz je výsada až dražších topení. Tato "podivná" regulace je zřejmě kvůli tomu, že proces zapnutí a vypnutí topení vždy pár minut trvá - startování už jsme si popsali a při vypnutí se zastaví čerpadlo, ale větrák poměrně dlouhou dobu dál fouká, protože z bezpečnostních důvodů se musí spalovací komora po vypnutí vychladit.

Celkově je ale v současné době topení tohoto typu asi nejlepší a nejlevnější variantou. Ještě bychom mohli zmínit, že díky popsané sériové výrobě vycházející z jednoho typu, je velké množství díů vzájemně záměnných. Takže při poruše čerpadla, svíčky a nebo ventilátoru, se dá potřebný náhradní díl bez problémů sehnat. S elektronikou je to už horší - ovládací panely z displejem se dělají v mnoha provedeních a některé z nich si rozumí pouze s konkrétní elektronikou uvnitř topení. Proto když se vám rozbije ovládací panýlek, nemusí vám nový s vaším topením fungovat. V takových případech je obvykle lepší nový ovladač koupit i s deskou vnitřní elektroniky topení.

Takže - kempu zdar a ať vám to pořádně topí !

Plynová a katalytická topení - předchozí kapitola



Tento článek je původním autorským dílem. Jakékoliv jeho další šíření, kopírování a další využívání elektronickou, či jinou cestou jako celku, jakožto i jeho jednotlivých částí, či souvisejících multimediálních souborů je možné pouze se svolením autora a řídí se platnou legislativou.
-=© KUTILOVO SRS 3.01=-

Diskuse k článku
Zde můžete napsat jakýkoliv dotaz či připomínku - obratem bude zveřejněna.
Můžete také jednoduše poslat odkaz na tento článek svým přátelům !
(Tento článek je kupodivu zatím bez komentářů - buďte první !)

Text komentáře :
Vaše přezdívka :
Kontrola, jestli jste člověk nebo robot :
Jak se jmenuje pán, který vede království ?
Odpověď :