RegistracePřihlášení Napište nám



Kapesní měřič radioaktivity
Miniaturní dozimetr - detektor radioaktivního záření

Napsal RadioMan 03.07.2019


Složitost :
(pro středně pokročilé)

shlédnuto 19254x rubrika Radiomanovy hračky

Obtížně se to čte ? Zkuste text ZVĚTŠIT nebo zmenšit
A nebo si vše prohlédněte černé na bílém
Celý článek si také můžete přehledně vytisknout




PŘEHLED KAPITOL

1Úvodem - proč měřit a čím měřit ?
2Konstrukce měřiče radioaktivity
3Popis funkce procesoru
4Mechanické provedení a stavba
5Obsluha a parametry



Měřič radioaktivity může být poměrně užitečná věc - aniž bychom patřili zrovna k těm, kteří žijí ve strachu z hrozby jaderné války. Ta snad (doufejme, že to tak zůstane natrvalo) lidstvu bezprostředně nehrozí. Nicméně radioaktivita nás v nějaké formě, i když obvykle ve zcela bezpečné míře, neustále obklopuje a není na škodu, být připraveni moci v případě potřeby rychle změřit její úroveň. Aniž bychom snad něco takového chtěli přivolávat, příroda má bohužel nad člověkem stále navrch a jak nás přesvědčil případ z japonské Fukušimy, ani jinak zcela bezpečná elektřina vyráběná z jádra, nemusí být úplně bez rizika. V nedávné době jsme se zase z médií dozvěděli, že se nad Evropu přihnal odněkud z východu mírně radioaktivní mrak - sice ani z tisíciny ne tak nebezpečný, jako byl kdysi ten z Černobylu, nicméně evropské měřící stanice hlásily značně neobvyklé hodnoty. Původce nebyl odhalen - spekuluje se o nějaké ruské, nebo čínské firmě, z níž uniklo nespecifikované množství jaderného materiálu. Ale i toto je mimořádná situace. Nicméně dozimetr se může hodit i ve zcela běžných situacích. Dnes třeba zažívá velký boom móda "hledačů pokladů" a při nálezu neznámých předmětů, nebo při průzkumu podzemí je vždy dobré mít dozimetr po ruce.

Kde ale takový dozimetr sehnat ? Zde si ještě dovolím trochu odbočit a vysvětlit, že pro zjednodušení se budeme držet označení dozimetr, i když mnohé detektory radioaktivity vlastně vůbec nejsou dozimetry, ale intenzimetry, které měří pouze aktuální úroveň záření. Dozimetr měří kontinuálně a ukazuje tak, jaké dávce záření byla obsluha dozimetru vystavena od doby, kdy měření započalo. Pokud tedy budeme nějaký dozimetr hledat třeba na internetu, brzo zjistíme, že v nějaké rozumné cenové relaci se dnes v podstatě nedá nic sehnat. Dejte pozor - úplně ty nejlevnější přístroje, které prodejci za dozimetry bezostyšně vydávají (aniž by věděli, co to vastně znamená), ve skutečnosti vůbec na radioaktivní záření nereagují - umí měřit pouze elektrické a magnetické vyzařování ! Jsou tedy určitě dobré třeba ke kontrole mikrovlnek, nebo měření úrovně elektrosmogu ve městech, ale třeba v uranovém dole nám bude jejich displej ukazovat jednu velkou nulu. Nenechte se tedy napálit a přístroje jako je třeba ten na obrázku, rozhodně pro pokusy s radioaktivitou nekupujte (i když jinak to, pro co byl zkonstruován, měří velmi dobře). Vojenské radiometry typu RBGT62 nebo IT-65, které se ještě čas od času i přes čím dál vyšší cenu sehnat dají, mají obvykle díky svému stáří dosti nízkou kvalitu a i když jsou velmi citlivé, tak jejich váha a rozměry rozhodně nepatří k nejmenším. Brát si třeba na zahraniční dovolenou takový přístroj ve velikosti menší dámské kabelky, určitě není moc pohodlné. Nové digitální dozimetry, které se dnes vyrábějí, jsou obvykle určeny pro profesionální použití a jejich cena je jenom málokdy pod deseti tisíci. Nějaký malý, levný a přitom dostatečně citlivý dozimetr se prostě dnes u nás prakticky sehnat nedá. Nezbývá tedy nic jiného, než si ho sami vyrobit...

Vojenský radiometr RBGT-62 původem z šedesátých let minulého století
Tento přístroj sice prodejci nabízejí jako "dozimetr", ale radioaktivitu měřit neumí !


Základem naprosté většiny měřičů radioaktivity je tzv. Geiger-Mülerův čítač, který se k tomuto účelu používá už mnoho desítek let a stále patří k těm nejpoužívanějším. Někdy se také označuje jako GM sonda, GM trubice, nebo prostě Geiger. Nebudeme zde přesně popisovat jeho funkci - zájemci si jistě najdou dostatek informací na internetu. Je to v podstatě velmi jednoduchá vakuová součástka, která má dva vývody, na něž se přivede vysoké napětí (obvykle 300-500V). Jak každý jistě ví, radioaktivní záření je v podstatě proud částic s vysokou energií a rychlostí. Pokud taková částice dopadne na elektrodu uvnitř GM sondy, způsobí ionizaci vnitřního prostředí a sonda se na malý okamžik stane vodivou. Laicky řečeno je to něco jako obyčejné tlačítko s páčkou, která je tak citlivá, že ji sepne i jedna jediná mikročástice, která do ní při svém letu narazí. Když částice sondu opustí, tak ta se po mikrosekundě stane opět nevodivou a celý proces se může opakovat. Nám tedy pak stačí jenom spočítat, kolik částic o ten náš spínač při svém letu zavadilo. U analogových radiometrů se používal obvykle k měření systém integračního článku, kdy zjednodušeně impulsy z GM sondy nabíjely kondenzátor a napětí na něm se měřilo ručkovým měřidlem. Čím více přišlo impulsů, tím větší bylo napětí na kondenzátoru. Většina radiometrů měla (a má) navíc ještě i akustickou indikaci, kdy se ve sluchátku nebo v reproduktoru ozývá "praskání", indikující dopad jednotlivých částic. Při silném záření se praskání mění v souvislý zvuk. Dnes už je většina dozimetrů digitálních. Pokud nám jde jen o okamžité hodnoty, jednoduše stačí počítat v nějakém intervalu (třeba po dobu jedné sekundy) počet impulsů. Po té jedné sekundě ukážeme na displeji stav počítadla, následně počítadlo vynulujeme, budeme zase měřit další sekundu a opět ukážeme hodnotu. A tak pořád dokola. Takto vyvoříme jednoduchý radiometr. Pokud budeme chtít měřit i obdrženou dávku, stačí když počítadlo nebudeme nulovat, ale budeme částice pořád přičítat dál a dál, klidně třeba hodinu. Po té hodině na displeji uvidíme, jakou dávku záření jsme za tu dobu v daném prostředí zhruba obdrželi - a z toho už snadno spočítáme, kolik bychom obdrželi třeba za rok a tento údaj pak porovnat se schválenými hygienickými limity.

následující kapitola - Konstrukce měřiče radioaktivity



Tento článek je původním autorským dílem. Jakékoliv jeho další šíření, kopírování a další využívání elektronickou, či jinou cestou jako celku, jakožto i jeho jednotlivých částí, či souvisejících multimediálních souborů je možné pouze se svolením autora a řídí se platnou legislativou.
-=© KUTILOVO SRS 3.01=-

David
09.07.2022 07:45

Zdravim uvažuji vo stavbě gm čítače a váš článek mě zaujal jen zde mám jeden problém a to je program pro arduino ( nejsem programátor ele jen bastlíř ) tak pokud bych mohl poprosit a daný prográmek ( za úplatu nechci to zdarma vím že je s tím práce ) děkuji David


Diskuse k článku
Zde můžete napsat jakýkoliv dotaz či připomínku - obratem bude zveřejněna.
Můžete také jednoduše poslat odkaz na tento článek svým přátelům !

(Celkem 1 komentářů)
Text komentáře :
Vaše přezdívka :
Kontrola, jestli jste člověk nebo robot :
Má to čtyři písmena a jezdí po kolejích :
Odpověď :