RegistracePřihlášení Napište nám



Oživení dlouho skladované elektronky
Popis jednoduchého postupu, který může pomoci při záchraně zdánlivě špatné elektronky

Napsal Lampík 03.11.2019


Složitost :
(určeno i začátečníkům)

shlédnuto 13098x rubrika Elektronky pro začátečníky

Obtížně se to čte ? Zkuste text ZVĚTŠIT
A nebo si vše prohlédněte černé na bílém
Celý článek si také můžete přehledně vytisknout



Stalo se mi to při renovaci jednoho starého rádia - místo chybějící koncové lampy v zesilovači jsem chtěl dát jinou "z depozitu". Byla v originální krabičce, ještě s účtenkou - zjevně nikdy nepoužitá. Když jsem ji ale zapojil, tak se v ní objevil známý "modrosvit", kterým se projevují mrtvé elektronky a také přeskoky (jiskření) mezi elektrodami. Zklamaně jsem ji chtěl vyhodit, v domnění že několik desítek let trvajícím skladováním došlo k porušení vakua a lampa odešla, aniž by si alespoň jednou v životě vyhodila z kopýtka. Protože ale byla opravdu nová, bylo mi to líto a vzpomněl jsem si na jakýsi starý návod, který popisoval možné oživení podobných ztracených případů. Místo napájení z rádia jsem na anodu připojil regulovatelný zdroj a nastavil na něm čvtrtinu toho, co měla dostávat v rádiu. Nechal jsem ji tak dvě hodiny a pak zvedl napětí na polovinu. Po další několikahodinové prodlevě jsem napětí zase zvedl a nechal tak. Pak už jsem dal plné napětí - a světe div se, lampa pracovala normálně a hrála jako...no jako nová, jak jsem od ní taky právem očekával...

Kdo nemá regulovatelný vn zdroj a není úplný začátečník, určitě stejný postup zrealizuje i s původním napájením - jednoduchým odporovým děličem příslušného anodového napětí.

Není to rozhodně žádný můj objev - jak jsem psal, kdysi to kdesi vyšlo v nějakém časopise a docela bych přísahal, že to bylo v nějakém těsně poválečném Radioamatéru, ale opravdu už nevím. Hlavní je, že to (alespoň v mém případě) opravdu funguje.



Tento článek je původním autorským dílem. Jakékoliv jeho další šíření, kopírování a další využívání elektronickou, či jinou cestou jako celku, jakožto i jeho jednotlivých částí, či souvisejících multimediálních souborů je možné pouze se svolením autora a řídí se platnou legislativou.
-=© KUTILOVO SRS 3.01=-

Alb.radist
18.01.2023 19:41

marvellous, thank you very much


Alb.radist
18.01.2023 19:42

thanks man marvellous


Diskuse k článku
Zde můžete napsat jakýkoliv dotaz či připomínku - obratem bude zveřejněna.
Můžete také jednoduše poslat odkaz na tento článek svým přátelům !

(Celkem 2 komentářů)
Text komentáře :
Vaše přezdívka :
Kontrola, jestli jste člověk nebo robot :
Kolik slov má tahle otázka ?
Odpověď :