RegistracePřihlášení Napište nám



Kapesní měřič radioaktivity
Miniaturní dozimetr - detektor radioaktivního záření

Napsal RadioMan 03.07.2019


Složitost :
(pro středně pokročilé)

shlédnuto 19256x rubrika Radiomanovy hračky

Obtížně se to čte ? Zkuste text ZVĚTŠIT nebo zmenšit
A nebo si vše prohlédněte v původních barvách
Celý článek si také můžete přehledně vytisknout




PŘEHLED KAPITOL

1Úvodem - proč měřit a čím měřit ?
2Konstrukce měřiče radioaktivity
3Popis funkce procesoru
4Mechanické provedení a stavba
5Obsluha a parametry



Protože jsme chtěli, aby byl měřič opravdu pokud možno kapesní, použili jsme krabičku původně určenou pro malý radiopřijímač a pokusili se do ní všechny ty chytré předudělátka nacpat. Původně jsme chtěli navrhnout jednoduchý plošný spoj pro spojení všech modulů, ale ukázalo se to jako značný problém - taková destička totiž zabírá hodně místa a celek už by se do krabičky nevešel, navíc stejně bychom se nevyhnuli některým drátovým přívodům. Proto jsme nakonec zvolili sofistikovanou metodu FVH (neboli Fixované Vrabčí Hnízdo), kdy jsou všechny moduly navzájem propojeny krátkými vodiči a celek hojně prošpikován lepidlem z tavné pistole. Radioamatér s trochou estetického cítění se asi po shlédnutí obrázků našeho prototypu bude chytat za hlavu, ale řešení je to plně funkční, spolehlivé a ve výsledku velmi odolné. Z jedné dírky, která na krabičce původně měla sloužit pro regulátor hlasitosti vykukuje micro USB konektor pro nabíjení. Akumulátor je připájen a přilepen napevno, protože jeho výměna beztak nikdy nebude potřeba. Sonda je také zafixována lepidlem uvnitř, na místě kde má kryt krabičky řadu malých průřezů, čímž je zároveň elegantně vyřešena i její "viditelnost" ven. Tlačítko bylo ponecháno skoro celé uvnitř a také zafixováno tavným lepidlem - z krabičky vykukuje jenom jeho vrchlík.

Pohled do útrob přístroje. Estetika ustoupila funkčnosti a stísněným rozměrům...
Malý, ale dobře čitelný displej zobrazuje vše potřebné.


Zvenčí je jinak krabička celkem úhledná a opravdu se v pohodě vejde do kapsy. Dlouhodobý praktický provoz měřiče prokázal po mechanické stránce jeho plnou spolehlivost. Asi jedinou větší nevýhodou tohoto řešení je menší (no dobře, uznávám - téměř nulová) odolnost proti vlhkosti, což by při "outdoorovém" provozu třeba ve zmíněných jeskyních a dolech, mohl být dost velký handicap - pád přístroje do nějaké louže by patrně znamenal jeho okamžité zneškodnění. Dokonalé utěsnění ale u takovéhoto jednoduchého provedení udělat nijak jednoduše nejde. Kdo by chtěl radiometr udělat odolně, použije nějakou jinou vhodnou krabičku. Modul procesoru a modul nabíjecí automatiky obsahují sice miniaturní, ale jinak dost silné LED diody. Zde jsou zbytečné a jejich svit je takový, že dokonce prosvítí samotnou krabičku. Kdo by stavěl měřič ze stejných dílů jako my, může diody při finální montáži jednoduše umrtvit (opatrně, ale přitom brutálně odštípnout z desek třeba malým šroubováčkem).

Popis funkce procesoru - předchozí kapitolanásledující kapitola - Obsluha a parametry



Tento článek je původním autorským dílem. Jakékoliv jeho další šíření, kopírování a další využívání elektronickou, či jinou cestou jako celku, jakožto i jeho jednotlivých částí, či souvisejících multimediálních souborů je možné pouze se svolením autora a řídí se platnou legislativou.
-=© KUTILOVO SRS 3.01=-

David
09.07.2022 07:45

Zdravim uvažuji vo stavbě gm čítače a váš článek mě zaujal jen zde mám jeden problém a to je program pro arduino ( nejsem programátor ele jen bastlíř ) tak pokud bych mohl poprosit a daný prográmek ( za úplatu nechci to zdarma vím že je s tím práce ) děkuji David


Diskuse k článku
Zde můžete napsat jakýkoliv dotaz či připomínku - obratem bude zveřejněna.
Můžete také jednoduše poslat odkaz na tento článek svým přátelům !

(Celkem 1 komentářů)
Text komentáře :
Vaše přezdívka :
Kontrola, jestli jste člověk nebo robot :
Hoří za normálních okolností voda (napište ANO nebo NE) ?
Odpověď :